Sport Rundan

Sport Rundan

Sport Rundan

Sport Rundan

Steve Smith går in som pantomime skurk, men avgår en hjälte

Steve Smith går in som pantomime skurk, men avgår en hjälteDe kom för en sorts historia. Vad de fick var en helt annan. Under dystra Birmingham skies Steve Smith producerade en innings av sällsynta och övertygande briljans, slutar på 144 av 284 och omvandla genom en kombination av hantverk och kommer riktningen för denna första aska Test.

Det kom naturligtvis under de mest extraordinära omständigheterna. Vi Buade ut honom – och vi Buade in honom igen. Och sedan in igen. Och sen ut. Och sedan igen vid 4.44 pm när Smith sprang ut från fältet, bara för att komma tillbaka på igen när omslagen var shooed bort grandly av Aleem Dar.

Smiths century räddar Australien på första dagen av aska trots Broads burst

En timme senare blev Smith booed en gång till, men också jublade på alla sidor av stora delar av Edgbaston-publiken när han nådde sina hundra med en cover drive off Ben Stokes, bat meeting ball med den välbekanta whip-crack sötmen och skickade den scooting bort till en plötslig fläck av solljus.

Hur man beskriver Smiths hundra här? Frestelsen kommer att vara där för att dröja kvar på hans förbud över bollen-manipulering incident, att se någon form av ost-lastad personlig inlösen, och ingen tvekan om att det är en del av drama för Smith och för dem omkring honom.

Sport älskar denna typ av skinka Story. Talar man verkligen med den andra? Löser briljans med fladdermusen en shabby, ludicrously over-censured bit av dålig sportsmanship? Spelar det nån roll? Vad som är säkert är att Smith producerade en handling av pure sporting will här, uppnådd samtidigt som han framträdde mer rasande Steve Smith än Steve Smith någonsin har varit tidigare. England kanske ännu kämpar för att återhämta sig.

Dagen hade börjat med den mycket släpade pantomimen i Australiens nyligen förbjudna spelare. Tim Paine inbjudna England skål och Stuart Broad gjorde för två av DIY bröder i de fyra första overs. Med Smith gå till wicket detta kändes som om det kan vara en av de stunder där himlen mörknar, vindar virvlar runt, fåglarna flyger bakåt och allt verkar vända en nyans av bred.

Steve Smith träffar en brutal sex på väg till sin 24: e Test talet.

Steve Smith träffar en brutal sex på väg till sin 24: e Test talet. Foto: Tom Jenkins/The Guardian

Istället hände något annat. Det finns extrema talanger i varje sport, de som verkar vara verksamma inom en skräddarsydd liten ficka av tid och rum. Smith är något annat även inom denna kategori av otherness.

Annons

Test batting handlar om rena linjer, om avgörande rörelser, kontroll av ditt mentala tillstånd och dina fysiska rörelser. Allt Smith gör verkar vid första anblicken vara motsatsen till detta. Flinching, twitching, whirling, hopping, Smith spelar som om han är på kanten av nerverna. I verkligheten är han helt i ögonblicket, helt bosatte sig inom staten att vara Steve Smith.

Rutinen snabbt avgöras. Promenad. Vända. Touch pad roll. Tryck på andra pad rulle. Justera rutan. Flick handled. Pad rulla, platta roll, box. Doppa knäna. Hoppa över. Frys tid. Ta bat ner i perfekt kontakt med bollen. Skaka huvudet. Låtsas Fly svärm av bin. Drick imaginär gård öl. Och upprepa.

Smith hade kommit ut klockan 17 för två. Usman Khawaja gjorde lite intryck. Travis Head spelade bra. James Pattinson hade otur. Smith såg dem gå. Ett tag producerade han en rad häpnadsväckande löv. En var som en tecknad karate chop. Nästa var en hel kropp flinch, Fötter splayed, som en katt skrämd av en nysning. I början av eftermiddagen blev hans löv arg och irriterad, löv riktade mot skuggorna hos hans avgående partner, som om han demonstrerade för ett sullen barn hur man utför en enkel uppgift.

Chris Woakes levererar i Edgbaston Aska hemkomst till England

Chris Woakes levererar i Edgbaston Aska hemkomst till EnglandÄndå slog han luckorna och piskade sina fjäderbelastade handleder. Detta var attritionellt. Det var fegt. Det var fängslande. Vid 103 för fyra Smith gavs ut LBW av Dar-bara någonsin ett provisoriskt tillstånd i detta spel. Batsmanens recension var väldigt Smith: omedelbar och oerhört korrekt.

Smiths femtio kom upp med Australien på 130. Det tog 119 bollar, en början chanslös innings i mitten av allt det flödet. Fielders placerades på konstiga platser. Smith piskade bollen på vardera sidan av dem. Han virvlade sin fladdermus. Han verkade vid ett tillfälle redo att kasta den i raseri mot omslag. Han är fängslande, exakt, hög hantverk. Han är också väldigt rolig.

Smith tolereras fortfarande av några senaste storheter av Testspelet, behandlad som en nyhet, en man på en giddy run. Han är ingen av de sakerna. Han är istället, om vi tar siffrorna på allvar, en autentisk jätte av detta spel. Endast tre män har spelat 50 tester och i genomsnitt över 60. Don Bradman, Steve Smith och Herbert Sutcliffe, i den ordningen.

Hans styrkor är tydliga nog. Han spelar bollen förvånansvärt sent och från en punkt av fullständig stillhet även inom den berusade Fågelskrämman. Även nu verkar England tro att de kan slå upp det och få honom LBW. Sökandet efter Smiths framsida fortsätter. Under de senaste sex åren har England fått ut honom tre gånger. Sista gången det hände var han på 239. Tiden innan dess var han på sex. Tiden innan dess var han på 215.

Smith gick till 98 med en briljant svår straight-arm thrash för sex nästan i armarna på sina anklagare i Hollies Stand. Sedan kom hundra. Han var äntligen ut bowled av bred med en glatt yahoo. Det fanns boos även då han höjde sin fladdermus och gick av, men applåder också från hela marken. Som var helt rätt. Detta var en innings av sällsynta idrottsliga geni, ren vilja-och karaktär också, på det sätt som endast Test cricket kan avslöja det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *